Dezynfekcja – czy warto ?

Dezynfekcja – czy warto ?

CO WARTO WIEDZIEĆ:

– Preparat wykazuje największą skuteczność dezynfekującą, gdy łączna zawartość alkoholu w produkcie oscyluje na
poziome około 70 procent (+/- 2procent). Niska zawartość alkoholu w produkcie ogranicza jego skuteczność bakterio
i wirusobójczą, natomiast jego zbyt wysoka ilość powoduje szybkie odparowanie preparatu, a co za tym idzie brak
reakcji z wirusami i bakteriami.

– Produkty dezynfekujące niskiej jakości charakteryzują się małą zawartością glicerolu w składzie, który często nie
przekracza 2 procent. Powoduje to wysuszanie skóry rąk i negatywne oddziaływanie na nią. Za idealną proporcję
zawartości glicerolu w produkcje przyjmuje się 4-5 procent w stosunku do całości. Powoduje to odpowiednie
nawilżenie skóry rąk, oraz dodatkowo spowalnia proces odparowywania preparatu zwiększając tym samym jego
skuteczność. Po zastosowaniu preparatów z odpowiednią ilością glicerolu występuje zjawisko tzw. Tłustych dłoni, co
jest naturalne i wspomaga dodatkowo utrzymanie dobrej kondycji skóry.

– Szacuje się, że wszystkie dostępne w chwili obecnej produkty dezynfekujące zawierające w swoim składzie alkohol,
tworzone są na bazie jednorazowego destylatu alkoholu, co w konsekwencji powoduje nieprzyjemny zapach środka
dezynfekującego. Firma Kersen wyszła naprzeciw temu problemowi i produkty wprowadzane do sprzedaży pod naszym
logiem są dodatkowo perfumowane niwelując do zera uczucie dyskomfortu podczas stosowania preparatu.

About The Author

Leave Comment